Drie nieuwe theesmaken van Fair Trade Original

Kruidige chai thee met vanille en passievrucht, friszoete zwarte thee met braambes en een hint van roos en groene thee earl green met mango; alle drie fair trade én biologisch.

Fair Trade Original neemt voor deze nieuwe smaken thee af van theeplantages in Egypte, Zuid-Afrika en Sri Lanka. Zo komen de theeblaadjes voor de Earl Green Mango van de fairtrade theeplantage Greenfield in Sri Lanka. Hier worden ze geoogst en verpakt in papieren zakjes (zonder nietje!)  En hierdoor profiteren de 200 theeplukkers en 22 arbeiders van Greenfield  van de fairtrade voorwaarden.

De theeplantage van Greenfield ligt aan de zuidflank van het hoogland van Uva, dicht bij Haputale. De thee uit dit gebied heeft een goede reputatie, dankzij het gunstige klimaat. Alle thee wordt bij Greenfield met de hand geplukt: alleen de twee bovenste blaadjes en het allerbovenste blad dat nog in de knop zit, halen de plukkers van de struik. In de theewereld heet dit: ‘ two and a bud’.

De theefabriek, waar de blaadjes nog dezelfde dag naartoe gaan, ligt op 1530 meter hoogte. Theefabrieken vermelden altijd hun hoogte, omdat dit iets zegt over de eindkwaliteit van de thee. De smaak en geur worden mede bepaald door het zuurstofgehalte in de lucht tijdens het oxideren van de gesneden theeblaadjes.                                                                                                      

In Sri Lanka steeg het minimumloon per dag voor plukkers onlangs fors. Veel plantages hebben toen de vereiste hoeveelheid kilo’s te plukken thee evenredig verhoogd, maar Greenfield Tea Estate verhoogde de werkdruk niet. De medewerkers van Greenfield hebben naast hun salaris profijt van de fairtrade ontwikkelingspremie.

Fairtrade Premie Comité

Uit de ontwikkelingspremie is de gemeenschapszaal gefinancierd. Het Fairtrade Premie Comité beheert deze ruimte, waar een enorme keuken in zit. Het gebouw is te huur voor bijvoorbeeld bruiloften of politieke bijeenkomsten. In 2016 zijn de premiegelden benut voor schoolboeken, schooltassen en paraplu’s voor de kinderen; studiebeurzen voor 6 jongeren die naar de universiteit gaan; een begrafenisfonds en de aanschaf van een vrachtwagen . Deze wordt verhuurd aan de plantage om de thee te vervoeren, wat nieuwe inkomsten oplevert. In 2017 wordt op dezelfde basis een bus aangeschaft: voor eigen uitjes én voor de verhuur aan derden. Ook krijgt ieder van de 153 huishoudens op de plantage drie Led lampen.

Over de mensen achter deze thee lees je meer op: www.nicecupoftea.nl

Wees de verandering, die je in de wereld wilt zien

Wereldwinkel Delft is een ideële winkel, waar vrijwilligers zich inzetten voor achtergestelde producenten in ontwikkelingslanden. Dit gebeurt door de verkoop van eerlijke producten, die worden ingekocht bij erkende importeurs en voldoen aan de criteria voor fair trade.

Wij bieden de consument een keuze voor eerlijke handel waardoor armoede en achterstand worden omgezet in ontwikkeling en vooruitgang: eerlijke handel voor de verandering.