Glansrijk steengoed

Dit vrolijke en kleurrijke keramiek komt, via importeur Siyabonga, uit het chasms ceramic atelier, een werkgelegenheidsproject in Houtbay een voorstad van Kaapstad (Zuid Afrika). De gebruiksvoorwerpen worden in 3 stappen gemaakt, te beginnen met het maken van de "kale" vorm van het product. De klei wordt in mallen gegoten of van klei worden kommetjes en bekers gedraaid. De producten gaan hierna voor de eerste keer de oven in. Als het gebakken is wordt het geschuurd en worden de scherpe randen en oneffenheden verwijderd waarna het geverfd wordt. De "schilders/kunstenaars" brengen er de kleuren en opvallende versieringen (parelhoenveertjes of vissen) op aan. Hierna gaan de spullen voor de tweede keer de oven in, nu op een hogere temperatuur. Na deze tweede bakronde wordt het glazuur op het werk aangebracht en gaan de spullen voor de derde en laatste keer de oven in, ditmaal is de temperatuur van de oven rond de 1.300 graden. De producten zijn van topkwaliteit en gemaakt voor dagelijks gebruik en doordat het keramiek op zo'n hoge temperatuur gebakken is kan het in de vaatwasser en magnetron.

Op dit moment werken er 32 mensen in het atelier, de meeste van hen wonen in het nabij gelegen Township. Ze verdienen een goed salaris, krijgen bonussen bij grote bestellingen en indien nodig wordt medische zorg door het atelier betaald. Een kijkje nemen achter de schermen van Chasms Ceramics kan hier

VAN 7 APRIL T/M 28 APRIL: 20% KORTING OP RAINBOW KERAMIEK

 

 

Wees de verandering, die je in de wereld wilt zien

Wereldwinkel Delft is een ideële winkel, waar vrijwilligers zich inzetten voor achtergestelde producenten in ontwikkelingslanden. Dit gebeurt door de verkoop van eerlijke producten, die worden ingekocht bij erkende importeurs en voldoen aan de criteria voor fair trade.

Wij bieden de consument een keuze voor eerlijke handel waardoor armoede en achterstand worden omgezet in ontwikkeling en vooruitgang: eerlijke handel voor de verandering.