Kleurrijke Bolga manden

De Bolga manden, ingekocht bij Gone Arty, zijn prachtige manden, handgemaakt rond de dorpen van Bolgatanga, in het noordoosten van Ghana. De ambachtslieden, meestal vrouwen, weven deze traditionele manden en zijn hiermee de kostverdiener voor hun gezin. De oersterke manden, van natuurlijk materiaal en hoge kwaliteit, zijn stuk voor stuk uniek  door hun ingewikkelde patronen en de levendige kleuren. Traditioneel werden deze manden gebruikt als vergiet om gierst en water te scheiden.

materiaal

In de omgeving van Bolgatanga is de bodem niet geschikt is voor het verbouwen van groenten en fruit maar wel voor savannegras, de belangrijkste grondstof voor de mand. Het savannegras is soepel, stevig en duurzaam.

het proces

Het maken van één mand duurt bijna een hele week! De wevers gaan eerst naar de markt, waar het stro gekocht wordt in verschillende afmetingen sommige voor de verticale basis, anderen voor de kruislings geweven horizontalen. Daarna wordt het stro gesplitst en opgerold en in de gewenste tinten gekleurd met kleurstoffen die gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten die in het gebied worden gevonden. Een vlechter heeft nu nog gemiddeld drie dagen nodig om de mand te vlechten en de geiten lederen hengsels af te werken. Resultaat: een unieke, veelzijdig te gebruiken Bolga mand met een stukje hart en ziel van Afrika in zich!

tip

Een iets vervormde mand krijg je weer in model door hem nat te maken met de plantenspuit, even in vorm te trekken en te laten drogen.

Hoe de mand wordt gevlochten zie je op: https://youtu.be/-Ck7SXGkXtI

Wees de verandering, die je in de wereld wilt zien

Wereldwinkel Delft is een ideële winkel, waar vrijwilligers zich inzetten voor achtergestelde producenten in ontwikkelingslanden. Dit gebeurt door de verkoop van eerlijke producten, die worden ingekocht bij erkende importeurs en voldoen aan de criteria voor fair trade.

Wij bieden de consument een keuze voor eerlijke handel waardoor armoede en achterstand worden omgezet in ontwikkeling en vooruitgang: eerlijke handel voor de verandering.