STEENGOED SCRAP METAL uit Zimbabwe

 

 

Oud ijzer  en steen wordt bijzondere kunst in de handen van Charles Fundisi en Luke Jimbu.

Charles creëert  objecten van serpentijnsteen en ijzer die thema’s verbeelden uit het dagelijks leven zoals moeder en kind, geliefden, reizigers en straatmuzikanten. Olievaten, hekwerk, schroeven, plaatmetaal en auto-onderdelen worden met de ijzerguillotine in vorm gesneden en daarna aan elkaar gelast.
Met vrouw en kinderen woont Charles in Tafare, een buitenwijk van de hoofdstad Harare, Zimbabwe.

Ook Luke werkt, samen met zijn 3 broers, aan samengestelde producten die  uit steen en scrap metal bestaan. In het assortiment zitten onder andere vogelbadjes, kerststallen en sierproducten zoals eenden, appels, pompoenen en uiltjes.  De gepolijste producten worden gemaakt van zacht steen uit de steengroeven bij Kwekwe in Zimbabwe. Grote, ruwe blokken worden eerst klein geslagen en vervolgens met een bijtel in model gehakt. Verfijningen worden aangebracht met rasp en schuurpapier. Het bedrijf is gevestigd in een dicht bevolkte wijk, ongeveer 25 kilometer buiten het centrum van Harare.

De meerwaarde van de kunstwerken van Charles en Luke ligt in de subtiele combinatie van mooie vormgeving, gerealiseerd met afgedankte materialen: recycle kunst!

In Zimbabwe hebben het momenteel veel mensen het moeilijk door politiek mismanagement en de werkeloosheid is enorm. De inkomsten die worden verdiend met scrap metal kunst, maken het verschil voor Luke en Charles waardoor zij in hun eigen levensonderhoud en kunnen voorzien en  scholing voor hun kinderen  betalen.

Wereldwinkel Delft heeft een ruim assortiment scrap metal en wilt u de makers hiervan ontmoeten dan bent u daar welkom op donderdagmiddag 18 mei als Luke en Charles een demonstratie beeldhouwen geven. 

 

 

 

 

 

Wees de verandering, die je in de wereld wilt zien

Wereldwinkel Delft is een ideële winkel, waar vrijwilligers zich inzetten voor achtergestelde producenten in ontwikkelingslanden. Dit gebeurt door de verkoop van eerlijke producten, die worden ingekocht bij erkende importeurs en voldoen aan de criteria voor fair trade.

Wij bieden de consument een keuze voor eerlijke handel waardoor armoede en achterstand worden omgezet in ontwikkeling en vooruitgang: eerlijke handel voor de verandering.