Fairtrade kruidenpasta’s uit de wereldkeuken

De groenten en kruiden voor de kruidenpasta’s van Fairtrade Original worden geproduceerd door kleinschalige boerencoöperaties in een aantal landen; ook lokaal vindt de verwerking plaats tot kruidenpasta’s en ook lokaal worden de pasta’s verpakt. Zoveel mogelijk werk vindt plaats in het land zelf: het grootste deel van de keten zit daar. En dat is vanzelfsprekend goed nieuws. Op deze wijze zijn er productieketens opgezet in Thailand, Sri Lanka, Indonesië en Marokko.

Arabische keuken
Uit Marokko komen de kruidenpasta’s uit de Arabische keuken.

Fermes Bio Sehoul, een boerencoöperatie, verbouwt de ingrediënten voor de kruidenpasta’s. Ze zijn begonnen met de citroenen, maar daar komt steeds meer bij zodat straks alle ingrediënten door Fermes Bio Sehoul verbouwd worden. Door deze manier van werken is de boerengroep nu al volop in groei en ontwikkeling, waarbij iedereen hier kan genieten van Arabische smaken met de beste tomaten en citroenen onder de Marokkaanse zon. Vervolgens levert de coöperatie alle gewassen aan VCR  Sodalmu, in Casablanca. Zij verwerken alle verse ingrediënten tot kruidenpasta’s in 6 verschillende varianten en verpakken ze in de doosjes die bij ons in het schap staan. Ideaal als basis voor de lekkerste Arabische gerechten.

Fermes Bio Sehoul is opgericht om biologisch boeren in de regio op de kaart te zetten, waarmee ze de regio weer economisch aantrekkelijk willen maken en willen voorkomen dat mensen naar de stad verhuizen. Door deze samenwerking hebben de boeren gegarandeerde afzet van hun producten en ontvangen ze bovenop hun lokale marktprijs nog een fairtrade premie van 15% wat terug geïnvesteerd zal worden in hun community.

De gemotiveerde boeren verbouwen op kleine stukken land hun groenten en fruit en verkopen dit nu op de lokale markt. Door de samenwerking met Fairtrade Original zullen hun producten nu ook voor het eerst internationaal verkocht worden, verwerkt in kruidenpasta’s.

FTO begeleidt de boeren in het behalen van de biologische certificering. Hoewel ze geen pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken op hun land, zijn ze nog niet officieel gecertificeerd. De trainingen gaan binnenkort van start zodat de producten op termijn naast het fairtrade ook het biologische keurmerk kunnen dragen.

overzicht van de pasta's  

Recepten uit Thailand:

  • Groene curry kruidenpasta
  • Rode curry kruidenpasta
  • Gele curry kruidenpasta
  • Panang Curry kruidenpasta
  • Massaman Curry kruidenpasta

Recepten uit Indonesië:

  • Paniki kruidenpasta
  • Rendang kruidenpasta

Recepten uit India (gemaakt in Sri Lanka):

  • Tandoori kruidenpasta
  • Korma Kruidenpasta

Recepten uit Marokko:

  • Marokkaans Stoofpotje
  • Marokkaanse Chermoula
  • Marokkaanse Groente Couscous
  • Marokkaanse Gehaktballetjes
  • Marokkaanse Harira soep

Recepten uit Tunesië (gemaakt in Marokko):

  • Tunesische Shakshuka

Recepten uit Libanon (gemaakt in Marokko):

  • Libanese Geroosterde Bloemkool

 Recepten uit Mexico:

  • Mexicaanse Taco’s Tinga
  • Mexicaans Stoofpotje Barbacoa
  • Mexicaanse Enchilada's met groene salsa
  • Mexicaanse Enchilada's met rode salsa
  • Mexicaanse Tortilla Soep
  • Mexicaanse Picadillo