Geschiedenis wereldwinkel Delft

De geschiedenis van het fenomeen “Wereldwinkel” begint in 1968. In dat jaar mislukte de UNCTAD conferentie (United Nations Conference on Trade And Development) in New Delhi. De ontwikkelingslanden stelden toen voor een vrije markt in te stellen voor hun producten. De Westerse landen zouden dan hun tariefbepalingen, waarmee ze hun eigen markt beschermden, op moeten heffen. Maar deze eis werd van tafel geveegd. Als protest hiertegen werd in het Westen opgeroepen tot het oprichten van "Derde Wereldwinkels". Op 1 april 1969 werd in Breukelen de eerste wereldwinkel geopend.

De Delftse wereldwinkel is er een van het eerste uur; hij stamt uit eind 1969. Aanvankelijk was de winkel gevestigd in een oude bus op de Beestenmarkt, later (vanaf 1972) is de winkel gehuisvest op het Vrouwenregt. Op 22 februari 1974 is de Delftse wereldwinkel geformaliseerd, met de oprichting van de Stichting Wereldwerkplaats Delft. In 1994 is de wereldwinkel verhuisd naar de Lange Geer. Met ingang van juni 2005 is de wereldwinkel verhuisd naar de Choorstraat. In 2015 is de wereldwinkel verbouwd, en is de inrichting gemoderniseerd.

Van oorsprong was de stichting zeer actiegericht; door het geven van informatie over eerlijke handel trachtten de vrijwilligers van de stichting veranderingen in wereldhandelsstructuren te bevorderen. Ter ondersteuning hiervan werd voornamelijk koffie en rietsuiker verkocht, die eerlijk waren geproduceerd en verhandeld. In de loop der jaren is het accent van de werkzaamheden van de stichting verschoven. 
Wereldwinkel Delft probeert het doel nu te bereiken door de exploitatie van een unieke en inspirerende cadeauwinkel met authentieke, bijzondere en originele producten uit verschillende culturen. Via de winkel vragen we daarnaast aandacht voor de omstandigheden van producenten uit ontwikkelingslanden.
Daarnaast blijven we ons inzetten voor het eerlijker worden van alle handel. Mede daarom heeft Wereldwinkel Delft actief meegewerkt aan de campagne om van Delft een Fairtrade gemeente te maken. Verder presenteren we ons daarom geregeld op festivals en vertellen op locatie over eerlijke handel. Heeft u interesse in een lezing of een workshop over fair trade, neem dan contact met ons op.

Sinds de oprichting draait de stichting volledig op vrijwilligers. Vele Delftenaren hebben sindsdien hun steentje bijgedragen aan het werk van Wereldwinkel Delft. In 2007 heeft de winkel van de gemeente Delft de Delftse Pluim gekregen, de prijs voor de vrijwilligersorganisatie van het jaar. De jury roemde de slag die gemaakt is op het terrein van professionalisering van de winkel. Voor het werven van vrijwilligers wordt ondermeer gebruik gemaakt van de diensten van Delft voor Elkaar. Mocht je interesse hebben in vrijwilligerswerk bij wereldwinkel Delft, stuur dan een mail of kijk bij de vacatures op de website.