Inspirerende voorbeelden uit ons assortiment

Kaarten van Growing Paper

Het bedrijf Growing Paper uit Zuid-Afrika maakt sinds 2010 wenskaarten van handgeschept papier waarin verschillende zaden zijn verwerkt. Het is gevestigd vlakbij Kaapstad.

Dit handgeschepte papier is gemaakt van oud papier dat wordt verwerkt tot milieuverantwoorde producten. Van het ingezamelde oud papier wordt met water een pulp gemaakt waarna er zaden aan toegevoegd worden. Het vele water dat nodig is voor dit proces wordt hergebruikt voor landbouwactiviteiten op boerderij Wyngaardt aan de voet van de Paardeberg, waar Growing Paper is gevestigd. Wanneer het papier droog is, worden er handmatig met inkt op waterbasis teksten en tekeningen aangebracht.

Na 'gebruik' kun je het groeipapier planten: leg het papier in een potje of in de tuin op het zand, hier overheen nog ca. 3 cm aarde en geef het elke dag wat water, na een week ontkiemen de eerste plantjes.

Het bedrijf zorgt voor werk voor meer dan 30 mensen uit de directe omgeving, die een leefbaar loon krijgen en mogelijkheden zich verder te ontwikkelen met plezier in het werk.

Zie hier een filmpje over de productie van het papier.