Inspirerende voorbeelden uit ons assortiment

Keramiek Kapula-Intshiba uit Zuid Afrika

De Zuid-Afrikaanse Ilse Appelgryn startte in 1993 in Bredasdorp (ten z.o. van Kaapstad) met het maken van keramiek in haar eigen keuken; in 1994 was het al een volwaardig familiebedrijf genaamd Kapula-Intshiba (KI).

Tegenwoordig beschikt het bedrijf over 120 medewerkers. Alle producten zijn handgemaakt met behulp van de beste grondstoffen, beschilderd met originele ontwerpen, meest geïnspireerd op het  Afrikaanse erfgoed en samengesteld uit heldere levendige kleuren en patronen. Iets meer dan vijf jaar geleden zijn ze begonnen met het  keramiek met herkenbare Afrikaanse afbeeldingen, zoals de ‘African Ladies’. Al het keramiek is kleurecht en vaatwasmachine bestendig.

De focus van Kapula-Intshiba ligt op het creëren van duurzame werkgelegenheid in de  kleine agrarische gemeenschap Bredasdorp, waar het niet gemakkelijk is werk te vinden.  90% van de werknemers is vrouw, van wie meer dan de helft er langer dan tien jaar werkt.

Het bedrijf is lid van de WFTO. Momenteel zijn ze ook betrokken bij een programma van het  Ministerie van Economische Ontwikkeling en Toerisme. Hierbij worden jongeren aan een baan geholpen en komen er geregeld groepen (toeristen, schoolkinderen, ouderen) voor een workshop ‘keramiek’.