Inspirerende voorbeelden uit ons assortiment

Beelden uit Mexico

Deze beelden komen van een familiebedrijf uit Mexico opgericht door de kunstenaars Alex en Loretta. In 2009 kregen ze het idee om mooie expressieve beelden te gaan maken. Loretta of 'Etta', een buitenlandse ontwerpster en Alex, die zijn leven lang al met klei aan het werk was. Hun samenwerking wordt een groot succes en inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een werkplaats waar 16 mensen onder goede omstandigheden en met veel plezier werken. Een werkplek met veel licht, ruimte en goede ventilatie op het platteland van Mexico.

De grondstof voor de beelden is klei. Deze wordt speciaal van een berg gehaald zo’n 50 km van de werkplaats. Aan de klei worden mineralen toegevoegd zodat de oventemperatuur verhoogd kan worden van 500 naar 800 graden Celsius. De beelden worden hierdoor harder en minder breekbaar.

Alex en Etta creëren samen de beelden. Etta ontwerpt en samen voeren ze het ontwerp uit. Eenmaal tevreden met het prototype worden er mallen gemaakt. In deze mallen wordt de klei gekneed en moet deze minimaal een halve dag drogen. Na het drogen wordt de mal verwijderd en kunnen de details handmatig aangebracht worden. Afhankelijk van het beeld bestaat een beeld uit meerdere mallen.

Voordat het beeld in de oven kan, moet het gedurende een week in de schaduw en uit de wind aan de lucht drogen. Dit om kromtrekken en grote scheuren te voorkomen. Daarna worden ze gedurende 5 uur in een oven gebakken. Voorheen gebeurde dit in een hout gestookte oven, inmiddels in een elektrische oven. Hierdoor is de temperatuur exacter te regelen en bovendien is het milieuvriendelijker.

Na het bakken worden de kleine scheurtjes dicht gesmeerd met een pasta en gladgeschuurd zodat de oppervlakte egaal wordt. Een basislaag wordt aangebracht om alle poriën in de klei te sluiten. Over deze basis komt een grondlaag van olieverf. Deze laag moet 3 dagen drogen voordat men verder kan.
De kleur wordt in minimaal 3 lagen aangebracht en geeft de dynamiek aan het beeld. Als afwerking wordt het beeld tweemaal afgelakt met een vernis. Door het vele handwerk zijn geen twee beelden gelijk en heeft ieder beeld zijn eigen uitstraling.

Deze unieke beelden worden bij voorkeur in huis geplaatst en zijn niet vorstbestendig.