Inspirerende voorbeelden uit ons assortiment

Beelden van metaal en steen uit Zimbabwe

Oud ijzer  en steen wordt bijzondere kunst in de handen van Charles Fundisi en Luke Jimbu.

Charles Fundisi woont met zijn vrouw en 4 kinderen in New Tafara, Harare, Zimbabwe. Samen met zijn werknemers maakt Fundisi producten van rapoko steen en afvalijzer.

Het is bijzonder om te zien hoe hij afvalmateriaal nieuw leven inblaast. Thema’s uit het dagelijks leven zijn de favoriet bij Charles. Zijn assortiment bestaat uit onder andere geliefden die samen dansen of onder de boom liggen. Verder maakt Charles beelden van sportende mensen, moeder en kind, reizigers of straatmuzikanten. Het zijn stuk voor stuk unieke stukjes van de hand van een zeer kunstzinnige producent. 

Samen met Gone ARTY is Charles begonnen met de verbetering van zijn productieproces door te investeren in een goede werkplaats, mede dankzij steun van wereldwinkels. Charles werkt sinds september 2011 vanuit zijn nieuwe werkplaats in Tafara. Voor het oog is een groot verschil zichtbaar, en voor Charles is het comfort dagelijks merkbaar. Zo kan hij zijn artistieke talent steeds meer ontwikkelen in een veilige werkomgeving. 

De vier Jimu Brothers hebben gezamenlijk een bedrijf in één van de dichtbevolkte voorsteden van Harare: Tafara. Het is er altijd een drukte van je welste met hun 14 werknemers. Luke, de oudste broer, is de manager van het familiebedrijf. Hij is ook degene die al de zaken voor ons bedrijf, Vhufuli Arts Zimbabwe PvT Ltd, behartigt. Bankzaken, documentatie voor het transport van de containers en het uitgeven van de aanbetalingen voor de andere producenten. Luke Jimu is de spil van ons bedrijf in Zimbabwe. Luke woont met zijn vrouw en 5 kinderen in een huis dat hij heeft kunnen kopen door de renteloze lening van Gone Arty. De werkplaats is gefinancierd door een aantal donaties.

Ook de Jimu Brothers maken producten van steen en ijzer. Rapoko steen uit de mijnen bij Kwekwe en (afval) ijzer van allerlei bronnen.