Inspirerende voorbeelden uit ons assortiment

Beelden van serpentijn uit Zimbabwe

Zimbabwe betekent letterlijk ‘Huis van Steen’ dat verwijst naar de stenige bodem van het land.

Serpentijn is een middelharde steensoort en is populair onder de kunstenaars vanwege zijn hardheid, mooie kleur en fraaie glans na de afwerking. Per dag maakt een kunstenaar gemiddeld 3 familiebeelden. De beeldhouwers werken in de openlucht met divers gereedschap. Eerst wordt de vorm grof uitgehakt en daarna met mes, vijl en grof schuurpapier verder gemodelleerd. De eindfase bestaat uit het verder schuren met polijstpapier - heel fijn schuurpapier - tot het oppervlak volkomen glad is. De vrouwen schuren met maar liefst achtgradaties schuurpapier de beelden in een bak met water helemaal glad. Dit schuren kost net zoveel tijd als het creëren van een beeld.

Terug bij de kunstenaar worden de beelden rondom een houtvuur geplaatst om ze te verhitten. Wanneer de beelden goed heet zijn worden ze ingesmeerd met blanke was. Hierdoor krijgen de beelden een bijzonder mooie kleur omdat de gesmolten was de steen binnendringt.

De beelden kunnen, zelfs in de winter, buiten staan. Af en toe opwrijven met een zachte doek is doorgaans voldoende om het beeld zijn glans te laten behouden. Indien nodig kunnen de gepolijste delen met een kleurloze was worden opgewreven.