Inspirerende voorbeelden uit ons assortiment

Hazelnootpasta

In de hazelnootpasta zijn de cacao en de suiker fairtrade gecertificeerd.

De rietsuiker is afkomstig van rietsuikerboeren in Mauritius, die met de fairtrade premie hun land rotsvrij maken en laadwagens kopen om efficiënter te kunnen oogsten.

De cacao komt van cacaoboeren uit West-Afrika en Latijns Amerika. De cacao wordt ingekocht volgens de fairtrade voorwaarden, dat betekent een minimumprijs - wat in de huidige cacaomarkt betekent dat boven de wereldmarktprijs wordt betaald - en een fairtrade ontwikkelingspremie. In bijvoorbeeld Peru krijgen de cacaoboeren landbouwtrainingen en kunnen een arts in dienst nemen.

Hazelnoten groeien niet in ontwikkelingslanden waar fairtrade actief is. Ze komen voornamelijk uit Turkije en in mindere mate uit Italië en Spanje. Een paar jaar geleden werd bekend dat in Turkije veel kinderen betrokken zijn bij het plukken van de hazelnoten. Daarom koopt onze producent voor ons hazelnoten in bij een boerencoöperatie in Spanje. De Spaanse boeren oogsten samen met hun vaste medewerkers – en eventueel de buren – zelf de hazelnoten. Dat gebeurt machinaal: als de hazelnoten van de boom vallen, worden ze met stofzuigers geraapt. Vanaf de landerijen gaan de hazelnoten via de dorpscoöperatie naar de centrale opslag. Hier worden ze gekraakt, gemalen en getransporteerd naar – in ons geval – de hazelnootpasta-producent in België.