Inspirerende voorbeelden uit ons assortiment

Kliketyklik cadeaudoosjes uit Zuid-Afrika

De doosjes worden gemaakt door All Women Recycling. Dit is klein werkgelegenheidsproject in Muizenberg, een voorstad van Kaapstad, voor vrouwen die langer dan twee jaar werkloos zijn.

Op dit moment werken er tien vrouwen die de leuke vrolijke doosjes maken (Kliketykliks) van oude PET (frisdrank) flessen. De vrouwen bewerken en decoreren de flessen met servetten waardoor deze doosjes ontstaan. U kunt ze gebruiken als bloemenvaasje of doosje voor bijvoorbeeld snoepjes en pinda’s. Verder zijn het leuke geschenkverpakkingen om geld in te doen bij verjaardagen of recepties, of babysokjes bij geboortes. Uiteraard kunt u er ook uw losliggende “troep” zoals elastiekjes, USB sticks en paperclips in kwijt. Maar hoe en waarvoor u ze ook gebruikt, ze zijn altijd leuk en vrolijk!

Als u een laagje zand in de grote doosjes doet zijn ze ook geschikt als sfeerlichtje door bijvoorbeeld een waxinelichtje in het zand te zetten zodat het stabiel en veilig kan branden. Tegenwoordig zijn er ook imitatie waxinelichtjes te koop met Ledlampjes zodat ze ook in verzorgingshuizen gebruikt kunnen worden of op/in andere plaatsen waar geen open vuur is toegestaan.

Buiten de mooie doosjes die er gemaakt worden, is er onverwacht een prettig bijverschijnsel ontstaan. Omdat in Zuid-Afrika geen statiegeld op plastic flessen wordt geheven, worden de flessen vaak op straat gegooid. Nu mensen het project beginnen te kennen zijn bewoners in de townships de flessen gaan verzamelen waardoor het zwerfafval vermindert. Als ze de flessen inleveren bij het project krijgen ze daar een kleine vergoeding voor. Hierdoor worden de townships en de omgeving een stuk schoner.