Inspirerende voorbeelden uit ons assortiment

Kokosmelk

We verkopen twee soorten kokosmelk, die beide afkomstig zijn uit Sri Lanka. 

Een van de soorten wordt gemaakt in Minuwangoda de ‘coconut triangle’ in Sri Lanka.

Het begin is 2007, toen Mario de Alwis – oprichter en directeur van Ma’s Tropical Foods –de kans kreeg een leegstaande kokosmelkfabriek te kopen. Hij knapte de installaties op, legde contact met kokosnootboeren en leidde een eerste groep van 11 mensen op om de kokosnoten te verwerken tot kokosmelk-in-blik. Vervolgens vroeg Mario aan fairtrade orginal of zij belangstelling hadden voor zijn nieuwste product. Dat hadden ze zeker, ook al moest er nog wel het een en ander gebeuren aan de fairtrade kant. Voor fairtrade orginal een perfecte gelegenheid om een nieuwe eerlijke handelsketen op te zetten in Sri Lanka.

De 88 Sri Lankaanse kokosnootboeren, verenigd onder de naam SAFENet, leveren maandelijks vele tienduizenden kokosnoten aan MA’s voor de kokosmelk. De kokosnoten worden geoogst door professionele plukkers. Ze zijn getrainde klimmers en komen makkelijk in de hoge bomen. Mocht een kokosnoot lastig te plukken zijn, dan gebruiken ze lange bamboestokken met een mes eraan.

Sinds begin 2015 draagt de kokosmelk het Fairtrade keurmerk. Vanaf 2016 is de kokosmelkfabriek van Ma’s gerenoveerd. Daarmee is de capaciteit verdubbeld en zijn de arbeidsomstandigheden voor de ruim 65 medewerkers verder verbeterd. Ma’s Tropical Foods kon vanaf dat moment op zoek naar nieuwe afnemers en naar meer boeren die zich willen aansluiten bij het Fairtrade systeem. 

Door de groeiende capaciteit en groeiende afname van de verschillende varianten kokosmelk, ontvangen de kokosnootboeren een ontwikkelingspremie die flink oploopt. In ieder blikje kokosmelk van 400 ml zit ruim één kokosnoot verwerkt. Per kokosnoot ontvangen de boerencoöperaties een ontwikkelingspremie van twee dollarcent. In 2019 kwam dit neer op een totaalbedrag van 17.000 euro. 

De boeren besluiten zelf waar het geld aan uitgegeven wordt. Zo is in het verleden eens de dorpsschool in Hakmana in het zuiden van Sri Lanka opgeknapt met als resultaat dat het de kwaliteit van het onderwijs steeg en het schooltje meer leerlingen aantrekt. De Fairtrade premie uitgekeerd over 2019 is besteed aan optimalisatie van de kokosnotenproductie door verbetering van de landbouwgrond en aan de Fairtrade inspecties.

We verkopen deze kokosmelk in een verpakking van 200 en 400 ml.

Hiernaast verkopen we van een andere coöperatie uit de omgeving van Kandy biologische kokosmelk, in een verpakking van 270 ml.