Inspirerende voorbeelden uit ons assortiment

Metalen wandversiering uit Indonesië: elke is uniek

Putu is een metaalbewerker uit Bali, Indonesie. Hij maakt wandpanelen en diverse andere voorwerpen van metaal. Hij is getrouwd en heeft 2 kinderen. De familie woont in Tabanan, ergens in het midden van Bali. Naast het woonhuis heeft Putu een kleine werkplaats. Zijn huis staat in een mooie omgeving in een heuvelachtig gebied. Aan de andere kant van de weg is een stuk natuur waar bananenbomen en gras weelderig groeien. In het gras rennen kippen en honden. Het gekakel en geblaf klinkt continue in de oren. Hij begon zijn carrière als masseur in hotels en heeft daar zelfs diploma’s voor gehaald. Nog steeds maakt hij zich verdienstelijk voor vrienden en familie, wanneer zij lichamelijke klachten hebben.

Hij wilde zich meer gaan ontwikkelen en gebruik maken van zijn creativiteit. Putu denkt graag na over kleuren en ontwerpen en zo begon hij voorwerpen te maken om z’n creativiteit te uiten. Inmiddels staat er een kleine maar functionele werkplaats naast de woning van Putu. Hier heeft hij een paar mensen in dienst, die metalen voorwerpen uit bladmetaal knippen met een metaalschaar. Vervolgens worden met verschillende hamers diepte en reliëf in het bladmetaal geslagen.  

Wanneer dit klaar is, brengt hij deze uitgeknipte onderdelen naar zijn lassers. De lassers die voor Putu werken, doen dit ook bij hun eigen woning en zij zijn ook zelf ondernemers. Putu voorziet de lassers van gereedschap en materialen waar zijn niet voor hoeven te betalen. De lassers lassen de constructie aan elkaar met metaaldraad, om uiteindelijk tot een mooi product te komen.

Vervolgens haalt Putu deze producten weer op en schildert ze in zijn eigen werkplaats. Putu is blij en dankbaar dat het goed gaat als producent. Als dank heeft hij een kleine tempel bij zijn huis laten bouwen, waar niet alleen hijzelf, maar ook buren gebruik van mogen maken. Putu en zijn personeel werken onder de voorwaarden van eerlijke handel.