Inspirerende voorbeelden uit ons assortiment

Onderzetters uit Nepal

Kleurrijke onderzetters van viltbolletjes, handgemaakt in Nepal door handwerkslieden, werkzaam bij de fairtrade gecertificeerde producent HATALE ( = handgemaakt in het Nepalees).
Hatale heeft voornamelijk vrouwen in dienst die in de omgeving wonen, zij hebben de mogelijkheid om onder optimale omstandigheden hun eigen inkomen te verdienen. Ook neemt het bedrijf de onderwijskosten over voor maximaal twee kinderen van elke werknemer.

Rollen, spoelen, drogen, rijgen

Plukken gekaarde en geverfde wol worden opgerold tot bolletjes die daarna in een bakje met warm water en zeep worden gedaan. Hierdoor gaat de wol vilten. De bolletjes worden uitgeknepen, op een plaat gelegd waar met een ingezeept plankje over de balletjes wordt gewreven totdat de bolletjes de juiste maat en vorm hebben, dan kort in de centrifuge en tenslotte worden de balletjes op het dak van de werkplaats gelegd waar ze onder de Nepalese zon verder kunnen drogen. Zodra de bolletjes helemaal droog zijn, worden ze aan elkaar geregen, een tijdrovend karwei omdat het aan elkaar naaien van de bolletjes een heel precies en lastig proces is. Vanwege het handwerk en de gekleurde wol die gebruikt wordt om de vilten bolletjes te maken, is niet één product hetzelfde. De onderzetters zijn te gebruiken als pannenonderzetter maar zeker ook voor onder een vaas, bloempot, schaal of gewoon ter decoratie.