Inspirerende voorbeelden uit ons assortiment

Vriendschapskring uit Mexico

In Wereldwinkels zie je ze vaak: een beeldengroep die bestaat uit een kring van circa vijf figuren die gearmd in een kring staan. Deze zogeheten 'vriendenkring'-beeldjes zijn waarschijnlijk gebaseerd op voorwerpen die afkomstig zijn uit de streek Colima in het Noordwesten van Mexico.

Ze stammen uit een periode die we het Pre-Klassiek noemen, en die zich uitstrekt van 2000 v.Chr. tot 300 na Chr., dus ver voor de komst van de Europeanen naar Amerika.

In het centrum van de 'vrienden' wordt tegenwoordig een waxinelichtje geplaatst. Deze bestonden natuurlijk niet in het precolumbiaanse Amerika. Oorspronkelijk stond er bijvoorbeeld een balspeler in het midden van de kring. De elkaar omarmende figuren dragen meestal zeer uitgebreide tulbandachtige hoofdbedekkingen en stellen gewoonlijk dansers voor. Veel van dit soort aardewerken beeldjes zijn als grafgift gevonden in de welbekende schachtgraven van de Colima en Nayarit. 

De grote internationale belangstelling voor de prachtige vormen van dit oude aardewerk heeft de huidige bewoners van het gebied geïnspireerd tot moderne versies van de beeldjes en kruiken. De 'vriendenkring' is daar een goed voorbeeld van.

De vriendschapskring met daarin een waxinelichtje staat symbool voor vrienden, die zich warmen aan elkaar, voor mensen die elkaar ontmoeten, die iets voor anderen willen doen.

Om een familiekring te maken, drukt men de klei in een mal. De rode kleur die veel aardewerk heeft, heet ‘oxidado’ oftewel: geoxideerd. Nu wordt daarvoor piment gebruikt, maar vroeger kleurde roestend metaal de klei rood. Voor de productie van deze werkstukken worden mallen gebruikt. Het aardewerk wordt op een lage temperatuur gebakken.