Inspirerende voorbeelden uit ons assortiment

Wierook uit India

De wierook van Gaia's incense is handgemaakt, natuurlijk en Fair Trade geproduceerd. Ze worden met liefde gemaakt door een groep vrouwen uit een achterstandsgebied in het Zuiden van India. De vrouwen ontvangen hiervoor een eerlijk loon.

De kleinschalige productieruimte staat in de buurt van de Indiase stad Puducherry vlakbij diverse achterstandswijken. In deze gebieden is het leven erg zwaar. Het doel van de producent is om zoveel mogelijk mensen uit deze gebieden aan werk te helpen, met name vrouwen.

Er werken 19 mensen bij de producent, waarvan 16 vrouwen. Er is een nauw samenwerkingsverband met een stichting die tot doel heeft om vrouwen uit achterstandswijken aan werk te helpen en een goede educatie aan hun kinderen te geven.

De producent van de wierook werkt nauw samen met andere bedrijven die ook Fair Trade  producten maken zoals sieraden en hippe tassen.

De basis van Gaia's incense zijn natuurlijke houtpoeders en geen houtskool-poeder wat bij veel wieroken wel het geval is. De ingrediënten zijn volgens de strenge standaards van de IFRA (The International Fragrance Association) gemaakt. Tevens zijn de wieroken gecontroleerd op de afwezigheid van de schadelijke stoffen benzeen en tolueen.

Het totale productieproces van de wieroken is een handmatig proces is. Zoals bij meer fairtrade producten worden er in sommige onderdelen van de productie machinale hulpmiddelen gebruikt om het werken voor de mensen makkelijker te maken. Recentelijk is de producent overgestapt op machinale hulpmiddelen bij het rollen van wierook. Dit zijn kleine machines ter grootte van een naaimachine die met de hand bediend en gevuld worden.

Onze producent maakt gebruik van machinale hulpmiddelen om het de vrouwen makkelijker te maken in hun werk. Een onderzoek van een Indiase vakbond voor vrouwen (www.sewa.org) heeft geconcludeerd dat het absoluut ongezond is om de hele dag met de hand wierook te rollen. Denk hierbij aan ernstige klachten aan de wervelkolom en artrose.

Ook het inpakken van de wieroken gebeurt bij de producent in India. Op de foto links zijn 3 vrouwen te zien die de Gaia’s incense inpakken. Na het inpakken worden de wieroken per boot naar Nederland verscheept. 

De producent is oprichter en nauw betrokken bij een sociaal project die als doel heeft om vrouwen uit achterstandsgebieden te helpen aan werk en aan educatie. De educatie programma’s zijn zowel voor haarzelf als voor haar kinderen.

De stichting heeft tot doel om vrouwen uit achterstandsgebieden te helpen op de volgende manieren:

  • Training
  • Micro kredieten verstrekken
  • Familie hulp
  • Opvang en scholing voor kinderen