Inspirerende voorbeelden uit ons assortiment

Wijn uit Zuid Afrika van Stellar Organics

Stellar is de grootste biologische wijnproducent van Zuid Afrika en al haar producten zijn Fair for Life gecertificeerd. Stellar bestaat uit twee ondernemingen: Stellar Farming: een groep boerderijen waarop tafel- en wijndruiven worden verbouwd en Stellar Winery: een wijnmakerij. Beide ondernemingen zijn verenigd onder de naam Stellar Agri. Stellar wordt geleid door de gebroeders Rossouw en is begonnen in 1998. Bij Stellar Farming werken 30 mensen in vaste dienst. In de drukke zomermaanden helpen zo’n 90 extra mensen met snoeien en plukken. Bij Stellar Winery werken zo’n 70 mensen. Van december tot en met maart zijn er extra seizoenswerkers die helpen met het verpakken van de druiven.

De wijnmakerij staat in Trawal, op de westkaap van Zuid-Afrika, zo’n 275 kilometer ten noorden van Kaapstad. Rond de wijnmakerij bevinden zich drie boerderijen met in totaal zo’n 60 hectare land. Het is een gebied met een warm en vrij droog klimaat. Landbouw is alleen mogelijk door de aanleg van irrigatiekanalen.

De druiven zijn afkomstig uit wijngaarden die liggen tussen de noordelijke grenslijn van de Olifantenrivier en Namaqualand. In totaal verwerkt de wijnmakerij druiven van 10 boerderijn,

Sommige medewerkers van Stellar werkten eerst bij andere boerderijen of bedrijven in de omgeving, anderen waren werkloos. Bij Stellar krijgen zij een leefbaar loon, de mogelijkheid aanvullende educatie en trainingen te volgen en toegang tot gezondheidszorg en sociale diensten. De Joint Body zorgt voor het contact tussen de medewerkers en het management. Het bestaat uit 12 medewerkers die democratisch door alle medewerkers gekozen zijn. Het belangrijkste doel van de Joint Body is het bewerkstelligen van een betere economische, financiële en sociale positie voor de medewerkers. De Joint Body bestaat uit verschillende commissies met elk hun eigen werkterrein. Zo is er een commissie gezondheid, een commissie medewerkers (die gaat over werkuren en veiligheid), en een commissie buurt. Stellar biedt haar medewerkers de kans om zich te ontwikkelen en niet alleen op het gebied van landbouw. Een voorbeeld hiervan is de bedrijfskrant van Stellar: de Stellar Star. Hiermee communiceert de Joint Body met het personeelsbestand. Twee werknemers hebben een journalistieke training gevolgd om deze krant te kunnen produceren.

Bij Stellar Winery is 26% van de aandelen in handen van de werknemers. Bij Stellar Farming is dit 40%. Het is de bedoeling dat dit percentage in de toekomst nog omhooggaat. Van Stellar Agri is 50% in handen van de werknemers. Ook bij de nieuwe stukken grond die aangekocht worden, is men bezig met de overdracht van aandelen aan de werknemers. Hiermee krijgt de zwarte- en kleurlingenbevolking economisch meer inspraak.

De fairtrade premie wordt geïnvesteerd in huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs voor de arbeidersgezinnen en vele andere projecten. Jonge kinderen gaan naar een nabijgelegen dagschool/naschoolse opvang. Voor oudere kinderen is er een schoolbus beschikbaar.

In het assortiment de volgende wijnen

Firefly rood (750ml en 250ml verpakking)
Deze Shiraz rode wijn is zowel biologisch als fairtrade gecertificeerd. Mooi rood van kleur, vol van smaak met een vleugje specerijen.

Firefly wit (750ml en 250ml verpakking)
Chenin Blanc & Sauvignon Blanc. Een geur van delicate aroma’s van kruidige peer, mandarijn en banaan. De wijn is mooi in balans.

Firefly rosé (750ml en 250ml verpakking)
Shiraz Rosé. Droge rosé met een zuivere geur en smaak van frambozen.

Heaven On Earth
Een dessertwijn waarbij de druiven worden ingedroogd op een bedje van stro en rooibos. De wijn is gemaakt van Muscat d’Alexandrie-druiven. Prachtig goudgeel van kleur, geurend naar perzik, abrikoos, gekonfijte citrus, rozijnen, honing en een vleugje rooibos.

Vonkelwijn
Een witte mousserende wijn. Geweldig bij feesten en bij de jaarswisseling, ook altijd leuk om cadeau te geven